2013. január 12., szombat

Amit érdemes tudni a kakukkfűről



 

Kakukkfű (Thymus serpyllum)

A kakukkfű az egyik legősibb, legrégebben ismert és alkalmazott gyógynövény. Az ókori görög orvosok különösen nagyra tartották a kaukkfű gyógyhatásait.  A rómaiak elsősorban mint fűszernövényt használták sajtok, borok és likőrök ízesítésére. A középkorban a kolostorkertekben termesztették. A kakukkfű a Földközi tenger nyugati partvidékéről származó, sok fényt és meleget igénylő évelő félcserje. A száraz, homokos, sziklás talajt kedveli. Világoslila színű virágai jellegzetes aromás, fűszeres illatot árasztanak. Leggyakrabban a kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) változataival találkozhatunk. Gyógynövényként a mindegyik változata alkalmazható.

Milyen betegségek esetén javasolt a kakukkfű alkalmazása?
A kakukkfű serkenti a vesék működését, fokozza a vizelet kiválasztást. Idegerősítő hatása van, szellemileg felfrissít, javítja az általános közérzetet. Kedvelt emésztést elősegítő fűszernövény, jót tesz a gyomornak. Nyálkaoldó, köptető hatása miatt kiváló köhögéscsillapító, akár légcsőhurut esetén is alkalmazható. A kakukkfű, kamilla és cickafark keverékéből összeállított száraz pakolás és tea egyidejű alkalmazása enyhíti az idegi eredetű fájdalmakat.
A kakukkfű-olaj bénulás, szélütés, sclerosis multiplex, izomsorvadás, reuma és ficam esetén is alkalmazható. Gyomor-, menstruációs és altesti görcsök esetén külsőleg és belsőleg is használható. Ilyen esetben naponta két csészével fogyasszunk belőle. Görcsök esetén a kakukkfű virágzatából és a szárából készített pakolás ajánlott. Lefekvés előtt ezt a pakolást, párnát felmelegítve a gyomorra vagy az altestre tesszük. Az így elkészített gyógynövénypárna daganatok, zúzódások, illetve krónikus reumás panaszok kezelésére is jól használható. Tüdőgyulladás kockázata esetén óránként fogyasszunk kakukkfüvet tartalmazó teakeveréket.
A kakukkfű fürdőként alkalmazva idegerősítő hatású, jót tesz a gyulladásos bőrnek, serkenti a vérkeringést. A kakukkfű fürdővel a megfázás még korai stádiumban kezelhető, megelőzve a szövődményeket. A forró víz hatására illóolajok szabadulnak fel, melyek a bőrbe jutnak, illetve a gőze a légutakon keresztül a nyálkahártyákig jutva antibakteriális hatást fejt ki. A kakukkfű fürdő az akut nátha tüneteit is enyhíti.
A kakukkfű-tinktúrát gyengén fejlett gyermek végtagjainak bedörzsölésre használjuk, hogy azok erősödjenek. A tinktúrás bedörzsölést a sclerozis multiplex esetén is érdemes elvégezni.
A kakukkfű felhasználása:
Teafőzet: 1 púpozott teáskanálnyi kakukkfüvet negyed liter vízzel leforrázunk, fogyasztás előtt rövid ideig állni hagyjuk.
Fürdő: 200 gramm frissen szedett, vagy 2 csészényi szárított kakukkfüvet 2 liter vízzel leforrázunk, majd 10 percig lefedve állni hagyjuk. Ezt a főzetet öntjük a fürdővízhez.
Tinktúra: a napsütéses, déli időszakban szedett virágzattal lazán megtöltünk egy üveget, felöntjük jó minőségű gyümölcs- vagy gabonapálinkával, és két hétig állni hagyjuk.
Kakukkfű-olaj: a kakukkfű virágzatával lazán megtöltünk egy üveget, és hidegen préselt olívaolajjal felöntjük, hogy az olaj kétujjnyi vastagon ellepje. Két hétig a napon, vagy egyéb meleg helyen állni hagyjuk.
Kakukkfű teakeverék: a meghűlés estén jelentkező légúti betegség, broncitis, és köhögés jól kezelhető a kakukkfű és a lándzsás útifű 50-50% arányú keverékét tartalmazó gyógyteával. A teát frissen elkészítve, forrón kortyolgatva fogyasszuk, napi 4-5 alkalommal. Citrommal ízesíthetjük.
A kakukkfű illóolaja antiszeptikus és szagtalanító hatású. Megtalálható szájvizekben, borotválkozó vizekben, bőrirritáció elleni szerekben és fürdőszerekben. Esetenként a homeopátia is alkalmazza hörghurut kezelésére.
A kerti kakukkfű, mint fűszernövény
Fűszerezéshez a kakukkfű virágzó, lágyszárú hajtását gyűjtik és árnyékban szárítják. Levesek (bab, borsó, burgonya), főzelékek, vadas mártások, szárnyas és marhasültek, vagdalt húsok, töltött káposzta, hurkák, kolbászok, saláták kitűnő ízesítője lehet. A francia konyha egyik jellemző fűszere. Gyakran használják diétás ételek, sajtok fűszerezésére. Különböző fűszerkeverékek gyakori alkotóeleme.

Forrás: Herbárium

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése