2013. január 12., szombat

Amit érdemes tudni az orvosi vagy kerti zsályáról.

A zsályáról

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti "gyógyítani". Minden nyavalyából azért nem gyógyít ki, mint ahogy azt sokáig hitték, de azt a hagyományt, mely szerint a torokfájás egyik legjobb házi szere, modern vizsgálati eredmények is alátámasztják.
Torokgyulladás, rekedtség, gégegyulladás

 A meghűléses betegségek gyakori kísérője a torokfájás, de a kellemetlen kaparó érzés a nátha, influenza, sőt mandulagyulladás első jele is lehet. Rendszerint vírus okozza, de baktériumok is előidézőik. Mivel a "betolakodókkal" szembeni első védőgyűrűt az orr, a garat, a fül és a nyaktáji nyirokmirigyek képezik, így ha a betegség csíráit még ezen a sáncon sikerül feltartóztatni és legyőzni, akkor a melléküregekre, tüdőre átterjedő szövődmények megelőzhetők.

Rekedtség és a torokgyulladások különbözõ vállfajainak gyógyítására kitûnõ háziszer az orvosi vagy kerti zsálya. A gyógynövény elsõsorban illóolajai révén fejti ki gyulladásgátló, baktériumölõ és fertõtlenítõ hatását. Teakészítéshez szórjunk csészénként 1-2 kávéskanál szárított zsályalevelet forró vízbe, majd hagyjuk 10 percig állni. Ha lehûlt kissé, szûrjük le, és egy csészényi meleg teával öblögessük a torkunkat (gargalizálás). Mivel helyi hatású, a toroköblögetést egykét óránként meg kell ismételni ahhoz, hogy eredményes legyen a kezelés. Gennyes mandulák esetén félóránként gargalizáljunk.

Ha megisszuk, akkor ízesítsük mézzel, ami szintén nyugtatja a torkot, és a forrázatból lassan kortyolgatva, naponta legfeljebb 3 csészényit fogyasszunk, mert erõs hatású anyagokat tartalmaz. A garatban fellépõ kellemetlen összehúzó érzés (ami különösen a gyermekeket zavarhatja) enyhíthetõ, ha a teát felefele arányban zsályalevélbõl és kamillavirágból készítjük.


Univerzális szájvíz

Gyulladáscsökkentõ és fertõtlenítõ hatása miatt a szájüreg gyulladásos problémáit is hatékonyan kezelhetjük vele; gyors helyi hatást fejt ki. Cseranyagtartalmánál fogva összehúzó és vérzéscsillapító hatású, ezért szájban lévõ sebek, szájpenész, fogínyvérzés, fogínysorvadás, valamint kellemetlen lehelet esetén is jó eredményt érhetünk el a napjában többször ismételt gargarizálással. Ugyancsak segít a zsályás öblögetés sebek, protézis nyomása alatt keletkezett feldörzsölések gyógyításában. Ínysorvadásnál hasznos zsályalevél és diófalevél finom porát benedvesített fogkefére vagy ujjunkra tenni, és az ínyt ezzel masszírozni, de ha módunkban áll friss zsályavagy diófalevelet is érdemes rágcsálnunk.

Összehúzó tulajdonságát a zsálya a benne található tanninnak köszönheti, ami egyben a fogínyvérzés és a torokfájás hagyományos kezelésében gyakorolt kedvezõ hatását is megmagyarázza.


Köhögés elleni teakeverék

A meghûléses ill. fertõzéses eredetû megbetegedések a légzõrendszer különbözõ részein tünetcsoportok formájában jelennek meg, így hatékonyabb a meghûlés elleni gyógynövényeket kombinálnálni.

Köhögés elleni teakeverékhez, amely még asztma esetén is jó hatású: egyenlõ arányban vegyünk orvosi zsálya levelét, ökörfarkkóróvirágot és lándzsás útifüvet. Egykét teáskanálnyit forrázzunk le egy csésze vízzel, hagyjuk állni 5 percig, majd szûrjük le a teát, ízesítsük mézzel, és lassan kortyolgatva fogyasszuk.


Gyomorpanaszok

A zsályát ezek mellett még gyomorés bélhurut esetén felfúvódásgátló és görcsoldó szerként is használják. A fél órával étkezés elõtt naponta több alkalommal elfogyasztott csészényi zsályatea nagyon hatásos és gyorsan segít. Mindenestre csak szükség esetén fogyasszuk, máskor nem ajánlatos.


Gasztronómiai szerepe

A húsok részben azért romlanak meg, mert zsírtartalmuk oxidálódik, s ez avasodáshoz vezet. A zsálya, akárcsak a rozmaring, erõsen antioxidáns anyagokat tartalmaz, melyek lassítják a hús megromlását. Antioxidáns hatóanyagainak tartósító értéke egyes kereskedelmi tartósítószerekével vetekszik, ami igazolja hagyományos alkalmazását (az ókori görögök és rómaiak kezdetben húsok tartósítására használták a zsályát). Pástétomok, töltelékek elmaradhatatlan kelléke, de húsételeket, halat, tésztát vagy salátákat is fûszerezhetünk vele. Virágaiból könnyû teát fõzhetünk, és salátákba is tehetjük.


Amire vigyáznunk kell!

Nem ajánlatos túl sokat fogyasztani a zsályából, mert csersavai és keserûanyagai az enzimmûködést serkentik, így megzavarhatják az emésztõrendszert. Ha akár enyhe melléktüneteket az ajkak vagy a száj gyulladását okozna, ne alkalmazzuk, vagy csökkentsük az adagot, és tájékoztassuk orvosunkat, mint ahogy arról is, ha a panaszok a növény alkalmazását követõ két hét során nem javulnának. Terhes illetve szoptató nõk ne fogyasszák! Kétéves kor alatti gyermekeknek gyógyszermennyiségû zsályát ne adjunk! Nagyobb gyermekek, illetve 65 évesnél idõsebbek kezdetben enyhébb készítményeket használjanak és csak szükség esetén térjenek át az erõsebbekre. A zsálya tömény illóolaja toxikus anyagokat tartalmaz, melyek görcsös rángásokkal járó panaszokat okozhatnak, ezért lenyelni nem szabad.


Forrás: vital.hu

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése