Amit érdemes tudni a kecsketejről...
A kecsketejben lévő tejzsír sokkal apróbb
zsírgolyócskák formájában van emulgeálva, mint a tehéntejben, így az
emésztőenzimek számára hozzáférhetőbb, az emészthetősége jobb. A tehéntejben
sok a ß-karotin, ami sárgás színt kölcsönöz a vajnak és a sajtnak, míg a
kecsketejből készültek színe fehér, mivel ez utóbbiban kész A-vitamin van
jelen.
Vitamin
tartalmáról HOST (1991) vizsgálatai számolnak be.
Eszerint:
B1
-vitaminból 60-80%-kal
B2
-vitaminból 80%-kal
B6
-vitaminból 600% -kal
D
-vitaminból 400%-kal
A
-vitaminból 400%-kal többet tartalmaz a tehéntejnél. Ezenkívül több E-, C-, és
K-vitamint tartalamz.
A
Kaposvári Egyetemen végzett vizsgálatok szerint több benne az E-, C-, K vitamin
is.
A
kecsketej nagy mennyiségű orotsavat tartalmaz, melynek jelentős szerepe van a
rákos megbetegedések megelőzésében.
Egyedüli
hiányosságának mondható az alacsony folsav tartalma.
Az
anyatej pótlására leginkább a kecsketej felel meg. A kecsketej az anyatejhez
hasonló típusú kazeint tartalmaz, ami 90%-os emészthetőséget kölcsönöz neki
(tehéntej: 70%).
A
tejallergiától szenvedők nagy része a kecsketejet megihatja, mivel hiányzik
belőle a tejallergiáért felelős fehérje szegmens.
Magas
az esszenciális aminosav tartalma, így a vele együtt kissebb diatetikai értékű
tápanyagok hasznosítása is javul.
A
parlagfű pollen allergiában szenvedők számára is hatékony megoldást jelent a
kecsketej fogyasztása. A parlagfű pollen takarmányba keverésével el lehet érni
ugyanis, hogy a kecske ellenanyagot termeljen, ami végül megjelenik a tejben is.
A
tüdőbetegek gyógyulását is elősegíti a kecsketej. Korábban minden tüdőgondozó
szanatóriumhoz tartozott egy kecskefarm. Nem véletlenül, hiszen a kecskéknél
rendkívül ritka a tuberkulózis nevű betegség, mivel a kecskék ellenanyag
termelése ezt ritkán teszi lehetővé.
A
kecsketej beltartalmi értékei
Fehérje
|
3,6%
|
Cukor
|
4,5%
|
Ásványi anyag
|
0,8%
|
Zsírmentes szárazanyag
|
8,9%
|
Zsír
|
4,1%
|
Szárazanyag
|
13%
|
Energia/100g
|
69 kcal
|
Forrás:
Zsendice Sajtudvar - © 2008 - 2013 - zsendicesajtudvar.hupont.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése