2013. január 13., vasárnap

Amit érdemes tudni a kecsketejről


  •  

Amit  érdemes tudni a kecsketejről...





A kecsketejben lévő tejzsír sokkal apróbb zsírgolyócskák formájában van emulgeálva, mint a tehéntejben, így az emésztőenzimek számára hozzáférhetőbb, az emészthetősége jobb. A tehéntejben sok a ß-karotin, ami sárgás színt kölcsönöz a vajnak és a sajtnak, míg a kecsketejből készültek színe fehér, mivel  ez utóbbiban kész A-vitamin van jelen.


Vitamin tartalmáról HOST (1991) vizsgálatai számolnak be.

Eszerint:

B1 -vitaminból 60-80%-kal

B2 -vitaminból 80%-kal

B6 -vitaminból 600% -kal

D -vitaminból 400%-kal

A -vitaminból 400%-kal többet tartalmaz a tehéntejnél. Ezenkívül több E-, C-, és K-vitamint tartalamz.


A Kaposvári Egyetemen végzett vizsgálatok szerint több benne az E-, C-, K vitamin is.

A kecsketej nagy mennyiségű orotsavat tartalmaz, melynek jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében.

Egyedüli hiányosságának mondható az alacsony folsav tartalma.

Az anyatej pótlására leginkább a kecsketej felel meg. A kecsketej az anyatejhez hasonló típusú kazeint tartalmaz, ami 90%-os emészthetőséget kölcsönöz neki (tehéntej: 70%).

A tejallergiától szenvedők nagy része a kecsketejet megihatja, mivel hiányzik belőle a tejallergiáért felelős fehérje szegmens.

Magas az esszenciális aminosav tartalma, így a vele együtt kissebb diatetikai értékű tápanyagok hasznosítása is javul.

A parlagfű pollen allergiában szenvedők számára is hatékony megoldást jelent a kecsketej fogyasztása. A parlagfű pollen takarmányba keverésével el lehet érni ugyanis, hogy a kecske ellenanyagot termeljen, ami végül megjelenik a tejben is.

A tüdőbetegek gyógyulását is elősegíti a kecsketej. Korábban minden tüdőgondozó szanatóriumhoz tartozott egy kecskefarm. Nem véletlenül, hiszen a kecskéknél rendkívül ritka a tuberkulózis nevű betegség, mivel a kecskék ellenanyag termelése ezt ritkán teszi lehetővé.

A kecsketej beltartalmi értékei



Fehérje
3,6%
Cukor
4,5%
Ásványi anyag
0,8%
Zsírmentes szárazanyag
8,9%
Zsír
4,1%
Szárazanyag
13%
Energia/100g
69 kcal



Forrás:

Zsendice Sajtudvar - © 2008 - 2013 - zsendicesajtudvar.hupont.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése